Over Moeten en Willen

Moeten richt zich op hoe we eigenlijk zouden moeten zijn, voldoen aan een ideaalbeeld van onszelf of van anderen. Moeten herkennen we aan blokkeren in bepaalde situaties, vastzitten in vicieuze cirkel, een sterke behoefte aan controle, emotionele of fysieke onbalans. Leren vanuit Moeten zegt: het is (nog niet) goed genoeg, het moet anders.

En dan weet je echt hoe moet en daar moet je vervolgens weer aan voldoen. Je creëert weer een nieuw Moeten. Het nieuwe is gemakkelijk toepasbaar in een gunstige situatie. Maar bij vermoeidheid of in een stressvolle situatie is de kans groot dat je weer terugvalt in een oud patroon. Dat geeft een gevoel van teleurstelling, het idee ik begin weer van voor af aan.

Veel effectiever is het om stil te staan bij de vragen: waarom doe ik wat ik doe, ook als ik er niet gelukkig van wordt. Waarom blijf ik er mee doorgaan, terwijl het me belemmert in mijn werk of privéleven. En hoe komt het dat nieuwe ontwikkelingen niet beklijven. Wat zit hier achter, of liever gezegd wat zit er onder? Door je hiervan bewust te worden kom je in contact met aspecten die je iets te vertellen hebben over wat je graag wilt.

Graag willen herken je als een gevoel van innerlijke vrijheid, kunnen loslaten, balans, gericht op ontplooiing en creativiteit. Het motiveert je om kleine onomkeerbare stappen te maken in een richting die die direct aansluit bij wie je in wezen bent.